EU:s system för handel med utsläppsrätter

AB Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS)

AB ETS, AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele politikasının temel taşıdır ve sera gazı emisyonlarını maliyet etkin bir şekilde azaltmaya yönelik temel araçtır. Dünyanın ilk büyük karbon piyasasıdır ve en büyüğü olmaya devam etmektedir.

AB Emisyon Ticaret Sistemi:

Tüm AB ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'te (AEA-EFTA ülkeleri) faaliyet göstermektedir,

Enerji sektörü ve imalat sanayindeki yaklaşık 10.000 tesisin yanı sıra bu ülkeler arasında faaliyet gösteren uçak operatörlerinden kaynaklanan emisyonları sınırlandırıyor,

AB'nin sera gazı emisyonlarının yaklaşık %40'ını kapsıyor.

Bir 'üst sınır ve ticaret' sistemi

Emisyon üst sınırı dahilinde operatörler, gerektiğinde birbirleriyle ticaret yapabilecekleri emisyon tahsisatlarını satın alır veya alırlar. Mevcut tahsisatların toplam sayısındaki limit, bunların bir değere sahip olmasını sağlar. Fiyat sinyali emisyon azaltımlarını teşvik eder ve yenilikçi, düşük karbonlu teknolojilere yatırımı teşvik eder; ticaret ise emisyonların en az maliyetle kesilmesini sağlayan esnekliği sağlar.

Her yılın sonunda, bir operatörün emisyonlarını tamamen karşılamaya yetecek miktarda tahsisatı teslim etmesi gerekir, aksi takdirde ağır para cezaları uygulanır. Eğer bir tesis emisyonlarını azaltırsa, gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için yedek tahsisatları elinde tutabilir veya tahsisat sıkıntısı çeken başka bir operatöre satabilir.

AB ETS'de tahsislerin satışından elde edilen gelirler çoğunlukla Üye Devletlerin bütçelerine aktarılmaktadır. Düşük karbon teknolojilerinde yenilikçiliği ve enerji geçişini destekleyen fonların sağlanması için tahsisatlar da açık artırmaya çıkarılıyor.

Kapsanan sektörler ve gazlar

AB ETS, yüksek düzeyde doğrulukla ölçülebilen, raporlanabilen ve doğrulanabilen emisyonlara odaklanarak aşağıdaki sektörleri ve gazları kapsamaktadır:

  1. karbondioksit (CO2):
    • elektrik ve ısı üretimi,
    • Petrol rafinerileri, çelik işleri ve demir, alüminyum, metal, çimento, kireç, cam, seramik, kağıt hamuru, kağıt, karton, asitler ve toplu organik kimyasalların üretimi de dahil olmak üzere enerji yoğun sanayi sektörleri,
    • Avrupa Ekonomik Alanı dahilinde havacılık.
  1. nitröz oksit (N2O)nitrik, adipik ve glioksilik asitler ve glioksal üretiminden.
  2. perflorokarbonlar (PFC'ler)alüminyum üretiminden.

AB ETS'ye katılım bu sektörlerdeki şirketler için zorunludur ancak:

  • bazı sektörlerde sadece belirli bir büyüklüğün üzerindeki operatörler kapsanmakta,
  • Hükümetlerin emisyonlarını eşdeğer miktarda azaltacak mali veya diğer önlemleri uygulamaya koyması halinde bazı küçük tesisler hariç tutulabilir;

havacılık sektöründeAB ETS, en az 31 Aralık 2023 tarihine kadar yalnızca Avrupa Ekonomik Alanında yer alan havalimanları arasındaki uçuşlar için geçerli olacaktır. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uçak operatörlerinin Avrupa Ekonomik Alanı için de emisyonlarını izlemeleri ve raporlamaları gerekmektedir.

Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS)AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele politikasının temel taşıdır ve sera gazı emisyonlarını uygun maliyetli bir şekilde azaltmak için önemli bir araçtır. 31 ülkedeki 11.000'den fazla elektrik santrali ve endüstriyel tesisin yanı sıra havayollarını kapsayan, sera gazı emisyon tahsisatlarının ticaretine yönelik ilk ve en büyük uluslararası sistemdir.

AB ETS'nin 4. Aşaması, sistemin önceki yapılarında aşağıdakiler gibi çeşitli önemli değişiklikleri içermektedir:

  • Piyasa İstikrar Rezervi (MSR):MSR, sistemde biriken ve karbon fiyatını baskılayan emisyon tahsisatlarının fazlasını ele almak için 2015 yılında uygulamaya konan ve 2019'da faaliyete geçen bir mekanizmadır. MSR, satılan tahsisatların arzını otomatik olarak piyasaya ayarlar.
  • Doğrusal İndirgeme Faktörü (LRF):LRF, izin verilen maksimum emisyonlara ilişkin üst sınırdaki yıllık azaltımdır. 4. Aşama için LRF, sera gazı emisyonlarında daha önemli bir azalma sağlamak amacıyla yıllık %1,74'ten %2,2'ye çıkarıldı.
  • Ücretsiz tahsis ve karbon kaçağı:Aşama 4, ücretsiz ödeneklerin tahsis edilme biçiminde değişiklikler getiriyor. Emisyonlarını AB dışına taşıma (karbon kaçağı) riskiyle karşı karşıya olan endüstriler daha yüksek oranda ücretsiz tahsisat alacaktır. Bu sektörlerin belirlenmesine yönelik sistem, sektör listesinin her 5 yılda bir güncellenmesiyle daha hedefe yönelik ve dinamik olacaktır.
  • İnovasyon ve Modernizasyon Fonları:Ödeneklerin açık artırmasından elde edilen gelirler kullanılarak iki yeni fon kurulacak. Yenilik Fonu, yenilikçi teknolojilerin gösterilmesini destekleyecek ve Modernizasyon Fonu, 10 düşük gelirli AB Üye Devletinde enerji sektörünün ve daha geniş enerji sistemlerinin modernleştirilmesine ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yatırımları kolaylaştıracak.

 

Ahmed Sakr

Product Compliance Consultant

ComplyMarket UG (haftungsbeschraenkt)

Kommentarer

Lämna en kommentar eller ställ en fråga

I agree to the Terms of Service and Privacy Policy