Atık Elektrik ve Atıklara ilişkin 2012/19/AB Direktifi Elektronik Ekipman (WEEE)

Atık Elektrik ve Atıklara ilişkin 2012/19/AB Direktifi Elektronik Ekipman (WEEE)

WEEE Direktifinin nihai hedefi

  • Direktifin temel amacı, WEEE'nin oluşturulması ve işlenmesinin yanı sıra kaynakların kullanımından kaynaklanan olumsuz çevresel etkileri önlemek veya azaltmaktır.
  • WEEE bir düzenlemeden ziyade bir yönergedir ve bu nedenle her AB ülkesinde farklı yerel yasalarla uygulanır. Bu, WEEE direktifine uymayla ilgili çeşitli uyumluluk zorluklarıyla sonuçlanır.

Uygulama Zaman Çizelgesi

  • 13 Ağustos 2012: Giriş Bilgisi gücü
  • 14 Şubat 2014: Aktarım Son Tarihi: 2002/96/EC Direktifi ile aynı Kapsam: 2002/96/EC Direktifi +PV paneller ile aynı
  • 15 Ağustos 2018: Kapsamlı kapsam: Direktif, açıkça hariç tutulan öğeler haricinde tüm EEE'leri kapsamaktadır.

15 Ağustos 2018 itibarıyla Direktifin kapsamı tüm EEE'leri kapsayacak şekilde genişletildi ve artık önceki on kategori yerine altı kategoride sınıflandırılması gerekiyor.

15 Ağustos 2018 itibarıyla WEEE Direktifi 2012/19/EU'ya göre EEE sınıflandırmaları.

 

Açık kapsamdaki pasif cihazlar

 

Üretici firma

Bazı AB direktifleri, düzenlemeye tabi ürünü pazara sunmaktan sorumlu belirli bir kuruluşa atıfta bulunmak için "Üretici" terimini kullanır. Üretici, AB direktiflerine uymaktan yasal olarak sorumludur ve bu sorumluluk başkalarına devredilemez veya sözleşme yoluyla devredilemez.

Yetkili temsilcisi

"Yetkili Temsilci" daha önce açıklanan uyumluluk yükümlülüğünün bir istisnasıdır. Üreticinin AB yetki alanı dışında yerleşik olması durumunda, üreticinin sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olacak yerel bir temsilcinin atanması ve ülke içerisinde ulusal yargı yetkisine tabi bir kişinin bulundurulması gerekmektedir.

Farklı AB üye ülkeleri arasında farklılıklar olsa da ana noktalar şunlardır:

  • Markaya veya ürün kategorisine göre ürün kaydı (B2B veya B2C).
  • Kayıt işleminin tamamlanmasının ardından, fatura ve irsaliye gibi ticari belgelerde yer alması gereken benzersiz bir kayıt numarası verilecektir.
  • Satılan miktarın yıllık veya aylık raporlanması.
  • Geri dönüşüm.
  • Üzerinde çarpı işareti bulunan tekerlekli çöp kutusunun gösterimi (WEE sembolü).

Elektrikli ve Elektronik Ekipmanların (EEE) İşaretlenmesine İlişkin Sembol

 

EEE'nin ayrı olarak toplandığını ifade eden sembol, aşağıda gösterildiği gibi üstü çizili tekerlekli bir çöp kutusuyla gösterilmektedir. Sembol açık, okunaklı ve kalıcı olarak işaretlenmelidir.

 

Ahmed Sakr

Product Compliance Consultant

ComplyMarket UG (haftungsbeschraenkt)

 

ComplyMarket, uyumluluk gereksinimlerini belirlemek ve risk değerlendirmeleri yapmak için yapay zeka gücünden faydalanan bir Toplam Uyum Çözümleri sağlayıcısıdır. Uzmanlık alanımız, özel olarak tedarik zinciri yönetimi için tasarlanmış ilk açık kaynaklı yazılımın geliştirilmesine kadar uzanmaktadır. Bu çığır açan araç, tedarikçilerden uyumluluk ve sürdürülebilirlik bilgilerini etkili bir şekilde toplamaya olanak tanır, böylece müşterilerimize düzenleyici uyumluluk ve çevresel yönetim standartlarını en üst düzeyde sürdürme gücü verir.