اتفاقية ميركوري ميناماتا

Cıva Minamata Sözleşmesi

Minamata Cıva Sözleşmesi, insan sağlığını ve çevreyi cıvanın olumsuz etkilerinden korumak için tasarlanmış uluslararası bir anlaşmadır. Sözleşme, cıva ve cıva bileşiklerinin kullanımını, emisyonlarını ve salınımlarını ele alan küresel bir çerçeve sunmaktadır. Aşağıdaki rapor, sunulan eklere dayanarak Sözleşmenin temel gerekliliklerini özetlemektedir.

Sözleşme, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından Ekim 2013'te Japonya'nın Kumamoto kentinde kabul edilerek 16 Ağustos 2017'de yürürlüğe girmiştir. Bugün itibarıyla 141 ülke tarafından onaylanmıştır.

Cıvaya İlişkin Minamata Sözleşmesi Kapsamındaki Kısıtlamalar

1.Cıva katkılı ürünler (Ek A)

Sözleşme, belirli cıva katkılı ürünlerin belirli tarihlere kadar aşamalı olarak durdurulmasını gerektirmektedir. Sivil koruma, askeri, araştırma, kalibrasyon, geleneksel veya dini uygulamalar için kullanılanlar ve koruyucu olarak tiyomersal içeren aşılar gibi bazı ürünler muaftır. Çeşitli ürünlerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılma tarihleri ​​şunları içerir:

  1. Piller (belirli düğme piller hariç) - 2020
  2. Anahtarlar ve röleler (bazı istisnalar hariç) - 2020
  3. Kompakt ve doğrusal floresan lambalar (belirli cıva içeriği limitleriyle) - 2020
  4. Yüksek basınçlı cıva buharlı lambalar - 2020
  5. Elektronik ekranlar için soğuk katotlu floresan lambalar ve harici elektrotlu floresan lambalar (belirli cıva içeriği limitleriyle) - 2020
  6. Cıva içeriği 1 ppm'nin üzerinde olan kozmetikler (bazı göz çevresi kozmetikleri hariç) - 2020
  7. Pestisitler, biyositler ve topikal antiseptikler - 2020
  8. Bazı elektronik olmayan ölçüm cihazları – 2020

2.Dental amalgam (Ek A, Kısım II)

Sözleşme, cıva içermeyen alternatiflerin, araştırma ve geliştirmenin, eğitim ve öğretimin teşvik edilmesi, diş amalgamı lehine sigorta poliçelerinin caydırılması ve dişhekimliği tesislerinde en iyi çevresel uygulamaların teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemler yoluyla diş amalgamı kullanımının aşamalı olarak azaltılmasını zorunlu kılmaktadır.

3.Cıva veya cıva bileşiklerini kullanan imalat işlemleri (Ek B)

Sözleşme, cıva veya cıva bileşiklerinin kullanıldığı belirli imalat işlemlerinin belirli tarihlere kadar aşamalı olarak durdurulmasını gerektirmektedir:

  1. Klor-alkali üretimi - 2025
  2. Katalizör olarak cıva kullanılarak asetaldehit üretimi - 2018

Diğer süreçler için Sözleşme, cıva kullanımını, emisyonlarını ve salınımlarını azaltmaya veya aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yönelik hükümleri belirtir. Bu işlemler arasında vinil klorür monomer üretimi, sodyum veya potasyum metilat veya etilat üretimi ve cıva içeren katalizörler kullanılarak poliüretan üretimi yer alır.

4.Zanaatkar ve küçük ölçekli altın madenciliği (Ek C)

7. Maddenin 3. paragrafına tabi olan Taraflar, zanaatkarlık ve küçük ölçekli altın madenciliğinde cıva kullanımına yönelik ulusal eylem planları geliştirmelidir. Bu planlar, diğer gerekliliklerin yanı sıra ulusal hedefleri, azaltma hedeflerini, belirli zararlı uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik eylemleri, sektörün resmileşmesini kolaylaştıracak önlemleri, cıva kullanımına ilişkin temel tahminleri, emisyonları ve maruziyeti azaltmaya yönelik stratejileri ve halk sağlığı stratejilerini içermelidir.

5.Atmosfere emisyonların noktasal kaynakları (Ek D)

Sözleşme, kontrol ve azaltma önlemleri gerektiren, atmosfere yapılan cıva emisyonlarının çeşitli nokta kaynak kategorilerini listelemektedir:

  1. Kömürle çalışan elektrik santralleri
  2. Kömür yakıtlı endüstriyel kazanlar
  3. Demir dışı metal üretiminde kullanılan izabe ve kavurma işlemleri
  4. Atık yakma tesisleri
  5. Çimento klinkeri üretim tesisleri

 

Ahmed Sakr

Product Compliance Consultant

ComplyMarket UG (haftungsbeschraenkt)

التعليقات

اترك تعليقا أو اطرح سؤالا

I agree to the Terms of Service and Privacy Policy